sobota, 5 grudnia 2015

Zupa z brukselką

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 100 g warzyw ( np. marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki
  • 150 g brukselki (przekrojonej na pół)
  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę około 1 cm
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 800 g wody
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.

Dodać warzywa, rozdrobnić 3s/ obr.5.

Dodać pierś kurczaka, ziemniaki, brukselkę, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować 20 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.

Dodać śmietanę, gotować 5 min./100 stopni C/obroty wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń