wtorek, 8 grudnia 2015

Zupa z groszkiem konserwowym

  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g masła
  • 100 g warzyw ( np. marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojonych na kawałki
  • puszka groszku konserwowego (odsączony z zalewy)
  • 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę około 1 cm
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 800 g wody
  • 80 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 3 min./120 stopni C/obr.1.
Dodać warzywa, rozdrobnić 3s/ obr.5.
Dodać pierś kurczaka, ziemniaki, domową przyprawę warzywną, pieprz i gorącą wodę, gotować 20 minut/100 stopni C/obroty wsteczne/ obr.1.
Dodać śmietanę, przecier pomidorowy, groszek konserwowy, gotować 5 min./100 stopni C/obroty wsteczne/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną ulubionymi świeżymi ziołami (koperek, natka, oregano, tymianek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń