niedziela, 10 stycznia 2016

Kluski kładzione

 Kluseczki kładzione z KULINARNEGO ABC.
  • 160 g wody, plus dodatkowa porcja do gotowania
  • 2 łyżeczki soli, plus 12 szczypty
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
 W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli.

Do naczynia miksującego wlać 160 g wody, dodać jajka, mąkę i 12 szczypty soli, wyrobić 2 min/ Interwał, w razie potrzeby dolać trochę więcej wody (ciasto nie może być bardzo gęste i gumowate, ale nie powinno być również bardzo płynne).

Łyżeczką maczaną we wrzątku nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance naczynia miksującego niewielkie, podłużne kluseczki.

Kluseczki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować pod przykryciem około 23 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać z nadmiaru wody.

Kluseczki przetarłam przez kluseczkomanię (Tupperware).

Kluseczki, jogurt naturalny, brązowy cukier, jagody we własnym sosie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń