piątek, 1 stycznia 2016

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

farsz
  • słoik litrowy kiszonej kapusty (około 700 g)
  • około 60 g suszonych grzybów (u mnie kapelusze prawdziwków)
  • 1 cebula (około 100 g)
  • 40 g oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 mała marchewka
  • pół korzenia pietruszki 
  • około 50 g masła
  • 500 g wody
ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC) 
  • 250 g cieplej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Przygotowanie farszu:
Grzyby zalać wodą (najlepiej kilka godzin wcześniej), odstawić.

Kapustę kiszoną włożyć do naczynia miksującego, dodać 500 ml wody. Grzyby, marchewkę i pietruszkę ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć na naczynie miksujące gotować około 40 min/Varoma/ Wsteczne/obr. 1. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/Varoma/obr. 2.

Dodać grzyby, marchewkę, pietruszkę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić około 4 s/obr. 4 (najlepiej obserwować rozdrabnianie przez otwór w pokrywie). Dodać ugotowaną kapustę, ponownie rozdrobnić  około 3 s/obr. 4 (obserwując rozdrabnianie przez otwór).

Farsz dusić 5 min/100 stopni/Wsteczne/obr. 2, pomagając kopystką.

Doprawić do smaku pieprzem i solą, odstawić do ostygnięcia.

Pyszny farsz.
 Przygotowanie ciasta:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Mniejsze pierożki gotować krócej (ja gotowałam minutę).
Jestem bardzo dumna z moich pierożków i uszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń