czwartek, 7 stycznia 2016

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Przepis z KULINARNEGO ABC.

  • 200 g jabłek, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
  • 250 g mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru (następnym razem dam mniej)
  • 50 g oleju, plus dodatkowa porcja do smażenia
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 300 g mąki
  • 1 szczypta soli
Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3s/ obr. 4, przełożyć do większej miski.

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, cukier, olej, drożdże, mąkę, sól, wyrobić 2 min/Interwał (bez założonej miarki na pokrywę).


Ciasto przełożyć do miski z jabłkami i wymieszać łyżką, naczynie przykryć pokrywą lub talerzem i pozostawić na 20 25 minut do wyrośnięcia. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  •  Racuchy można przygotować bez jabłek.
Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
Na przedszkolną Wigilię zrobiłam racuchy z dwóch porcji. Jedna porcja z jabłkami, druga bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń