środa, 6 stycznia 2016

Ryba w cieście naleśnikowym

  • około 1 kg miruny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
 ciasto naleśnikowe
  • 175 g mleka
  • 75 g wody mineralnej gazowanej
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta mielonej chili
  • olej do smażenia 
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać delikatnie solą, odstawić na kilka minut.

Do naczynia miksującego dodać mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i przyprawy (sol, pieprz, chili, domowa przyprawa warzywna), zmiksować 30s/ obr. 4.
Ciasto przełożyć do miseczki, odstawić na kilka minut.

Rybę maczać w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na zloty kolor. Usmażone kawałki ryby układać np. w garnku, przykrywać pokrywka, aby ciasto na rybie zmiękło.
Tak usmażona rybę można przełożyć uduszonym warzywami (ryba po grecku).
Rybę ułożyłam w cudzie kuchennym (Tupperware).


1 komentarz:

  1. :) Fajny pomysł - na pewno zrobię w ten sposób kurczaka

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń