sobota, 13 lutego 2016

Napoleonka Agnieszki

ciasto
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 masło lub margaryna (temperatura pokojowa)
  •  2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki umieścić  w naczyniu miksującym. Zagniatać, aż do połączenia się składników około 2 min/ InterwałCiasto wyjąc z naczynia, podzielić na cztery części. Kawałki ciasta podsypać mąką, rozwałkować. Rozwałkowanym plackiem wykładać tortownicę, piec około 13 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ostatni placek wkładamy do piekarnika, zaczynamy gotować budyń.
budyń
  • 2,5 szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe po 16 g (u mnie cukier waniliowy wykonany w TM)
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej  

Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną, masło, gotować około 8 min 30 s./ 100 stopni C/ obr. 2,5 (do momentu zagotowania).
Gorącym budyniem przekładać placki, odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
do posypania 
  • cukier puder 


2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń