niedziela, 28 lutego 2016

Nuggetsy z kurczaka

Przepis z książki NAJLEPSZE PRZEPISY UŻYTKOWNIKÓW PRZEPISOWNI.

Porcja dla dwóch osób.
  • 200 g pierś z kurczaka, bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku, granulowanego lub jeden ząbek świeżego
  • 1 kromka białego chleba (bez skórki)
  • 60 g serka kremowego (u mnie pół kostki twarogu półtłustego)
  • 60 g mleka
  • 1 jajko, roztrzepane w 50 g wody
  • 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia (niekoniecznie)
  1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki kurczaka, sól i czosnek, wymieszać 5 s/obr. 7.
  2. Dodać chleb pokrojony na kawałki, serek i mleko, wymieszać 10 s/obr. 7.
  3. Wyjąć masę z naczynia miksującego, formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać formując  nuggetsy. 
  4. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  5. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. Odsączyć na papierowym ręczniku. 
Swoje nuggetsy ułożyłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 20 minut.

Podawać np. z domowym keczupem.





1 komentarz:

  1. Ja upieklam na głębszym tłuszczu. Podałam z ziemniaczkami i kiszoną kapustą z jabłkiem. Bardzo delikatnie i super.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń