niedziela, 6 marca 2016

Schab z marchewką

Obiad na Varomie - schab z marchewką.
  • około kilograma cienkiego schabu  
  • łyżeczka soli
  • kilka marchewek
  • 1 litr gorącej wody

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na dolnej przystawce Varomy ułożyć schab, na górnej marchewki. Do naczynia miksującego wlać 1 litr gorącej wody, gotować 60 min./Varoma/ obr.1. Po tym czasie mięso i marchewkę pozostawić na przystawce (przy wyłączonym Tm) jeszcze na kilka minut.

Schab można przygotować też z ulubionymi przyprawami.

 
Wywar powstały w czasie gotowania mięsa wykorzystać do przygotowania sosu koperkowego lub zupy. Można też zamrozić.
Sos koperkowy
  • pół szklanki wywaru
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • płaska łyżeczka mąki pszennej
  • garść posiekanego koperku
  • pieprz (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)
W szklance wymieszać wodę z mąką pszenną. W garnuszku zagotować wywar, delikatnie wlać wodę z mąką przez cały czas mieszając, zagotować. Dodać koperek, pieprz i sok z cytryny, ponownie zagotować.
Wariant 1
  • łyżka masła śmietankowego
  •  płaska łyżka bułki tartej
  • szczypta soli morskiej
Na patelni rozgrzać masło, dodać tartą bułkę i sól, chwilę smażyć. Na zasmażce ułożyć marchewki, smażyć co jakiś czas je obtaczając.


Wariant 2
  • łyżka mocno schłodzonego masła
  • szczypta soli morskiej
 Marchewkę i schab pokroić w plastry, włożyć do rękawa do pieczenia. Na mięso i marchew ułożyć wiórki zimnego masła, posypać odrobiną soli, zamknąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń