sobota, 5 marca 2016

Szynka świąteczna

Przepis na pyszną szyneczkę pochodzi z przepisowni.
  •   około 1000 g szynki wieprzowej (kulka) lub łopatki 
  • dowolne przyprawy (u mnie papryka czerwona mielona, sól morska, chili, listek laurowy, 2 ząbki czosnku)

Mięso wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Mięso włożyć do folii do pieczenia, zawinąć ciasno, związać sznurkiem lub gumkami.

Do naczynia nalać 1500 g wody. Przygotowane mięso ułożyć na varomie, nastawić Tm 85 min/ varoma/obr1.

Po zakończeniu gotowania mięso zostawić jeszcze na przystawce varomy na 10 - 20 minut.

Mięso przełożyć na talerz, pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia.

Mięso wyjąć z folii. Podawać jako danie obiadowe lub dodatek do kanapek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń