wtorek, 5 kwietnia 2016

Ciasto na pierogi (bez jajek)

Przepis pochodzi z książki PIEROGI I PIELMIENI Oksany Putan (przerobiony przeze mnie na Tm).
  •  3 szklanki mąki
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Rozpuścić sól w wodzie.

Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać osoloną wodę, olej, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść aby ciasto się połączyło w jedną bryłę.

Ciasto przykryć miską, odstawić na około 20 minut. Następnie ciasto podzielić na mniejsze części.

Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń