poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Młoda kapusta

  • 2 kości ze schabu
  • przyprawa uniwersalna
  • sól, pieprz
  • główka młodej kapusty (około 1 kg) pokrojonej na kawałki
  • czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 400 ml wywaru z kości schabowych
  • pęczek młodego koperku (posiekanego)
  • 2 łyżki octu
  • czubata łyżka domowego smalcu ze skwarkami (najlepiej świeżo wytopionego)
  • 20 g mąki pszennej
Kości schabowe namoczyć, ugotować w niewielkiej ilości wody (z przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem). Z kości usunąć kawałki mięsa, pokroić na mniejsze kawałki.

Do naczynia miksującego włożyć połowę przygotowanej kapusty (około 500 g), rozdrobnić 15-20 s/obr. 4.

Rozdrobnioną kapustę przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć drugą część przygotowanej kapusty (około 500 g), rozdrobnić 15-20 s/obr. 4.

Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną wcześniej część kapusty, przyprawę uniwersalną, wywar z kości schabowych, gotować około 20 min/100 stopni C/Wsteczne/ obr. 1.

Sprawdzić, czy kapusta jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby wydłużając czas gotowania o kilka minut.

Dodać roztopiony smalec ze skwarkami, mąkę, ocet, koperek i obrane z kości kawałki mięsa. Gotować 3 min/100 stopni C/Wsteczne/ obr. 2.

Kapustę w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub octem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń