niedziela, 24 kwietnia 2016

Pierogi z mięsem

Składniki na około 60 pierogów średniej wielkości.

farsz
  • około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (wołowina, indyk)
  • 1 ugotowana mała marchewka
  • 2 żółtka
  • cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Na małej patelni podsmażyć na oleju lub maśle pokrojoną w plastry cebulę, wystudzić. Mięso, podsmażoną cebulę, marchewkę, żółtka, sól i pieprz umieścić w naczyniu Thermomix, mielić do momentu połączenia składników na obrotach 9. Przełożyć do miseczki. Dodać  posiekaną natkę, wymieszać widelcem.

Przepis na ciasto  pochodzi z książki KUCHENNE ABC.
  • 250 g cieplej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
 Przygotowanie ciasta:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ Interwał.

Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Mniejsze pierożki gotować krócej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń