sobota, 9 kwietnia 2016

Zielony makaron (szpinakowy)

Przepis z KULINARNEGO ABC.


  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g liści szpinaku (świeżych, umytych, osuszonych lub zamrożonych, rozmrożonych i odciśniętych z nadmiaru wody)
  •  2 jajka (ja dałam 4 żółtka)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć 300 g mąki i liście szpinaku, zmiksować 20s/obr.9.

Dodać jajka (żółtka), sól i oliwę, zagnieść 2 min/ Interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.

Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

Blat posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło.Ciasto pokroić.

Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.





Makaron podawać z dowolnym sosem. 

Sos śmietanowy 
sos
  • 300 g piersi kurczaka lub indyka 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta mielonej chili
  • sól (do smaku)
  • 250 ml śmietany (kremówki)
  • około 150 ml gorącej wody
W rondlu rozgrzać olej. Lekko podsmażyć posiekaną cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, delikatnie przesmażyć w międzyczasie dodając przyprawy. Śmietanę wymieszać z woda, wlać do rondla. Pierś dusić w sosie śmietanowym około 15 minut, aż woda ze śmietany wyparuje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń