czwartek, 12 maja 2016

Zupa krem ze szparagów

Pyszna :-) Przepis pochodzi ...niestety nie pamiętam skąd. Jak znajdę w swoich notatkach źródło, to dopiszę.
  • 1000 g białych lub zielonych szparagów (2 pęczki)
  • 20 - 25 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 15 g masła
  • 350-400 g wody ) u mnie wywar mięsno - warzywny
  • 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub kostka bulionu warzywnego (pominęłam ten składnik)
  • 1 szczypta czarnego pieprzu, mielonego
  • sól, do smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru (dodałam mniej)
  • 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (można pominąć)
  • 70-80 g śmietany 30 % tłuszczu (można doda jogurt naturalny lub całkiem pominąć ten składnik)
Odłamać zdrewniałe końce szparagów (3-4 cm), następnie oczyścić i obrać. Główki szparagów odciąć, włożyć do koszyczka, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia kopystką na dno naczynia miksującego.

Dodać masło, dusić 2 min./ 120 stopni C/ obr. 1 (TM31 2 min/ Varoma/ obr.1). Dodać łodygi szparagów, wodę (wywar mięsno - warzywny) i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 10 min/100 stopni C/obr. 1.

Do naczynia miksującego włożyć koszyczek w główkami szparagów, gotować 5 min/ 100 stopni C/ obr. 1.

Wyjąć koszyczek, odstawić.

Dodać pieprz, cukier, sól, gałkę muszkatołowa i śmietanę, zmiksować 1 min. obr. 5 - 10, stopniowo zwiększając obroty.

Zupę podawać udekorowaną ugotowanymi główkami szparagów.

1 komentarz:

Łączna liczba wyświetleń