czwartek, 9 czerwca 2016

Zupa (krem) kalafiorowo-szparagowa

  • 80 gramów cebuli przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • około 100 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
  • około 200 g różyczek brokułu lub kalafiora
  • około 200 g szparagów (u mnie mrożone)
  • 800 g wody (gorącej) lub bulionu mięsno-warzywnego
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 100 gramów śmietany 18% (niekoniecznie)
    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s / obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia.

    Dodać oliwę lub olej kokosowy, dusić 2 min 30 s / Varoma / obr.1.

    Do naczynia miksującego włożyć brokuły, ziemniaki, szparagi, rozdrobnić 4-5 s/ obr. 5. Kopystką zgarnąć rozdrobnione składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać 800 g wody (bulionu mięsno-warzywnego), sól i pieprz, gotować  15 min / 100 stopni / Wsteczne / obr. 2, następnie zmiksować 1 min/ stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8.

    Dodać śmietanę, gotować 4 min / 100 stopni / obr. 3.

    W razie potrzeby zupę doprawić solą i pieprzem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Łączna liczba wyświetleń