sobota, 11 czerwca 2016

Ziemniaki (w plasterkach) gotowane na parze

 do dekoracji
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • drobno posiekana rzeżucha lub koperek
Podawać posypane sola, pieprzem i zieleniną.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w koszyczku, posypać domową przyprawą warzywną i solą.

Do naczynia miksującego wlać 500 g gorącej wody. Włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć naczynie. Gotować 15 min./Varoma/ obr. 1.

  • Czas gotowania ziemniaków zależy od ich gatunku. 
  • Przed wyjęciem ziemniaków sprawdzić widelcem czy się ugotowały.
  • Tak ugotowane ziemniaki można odsmażyć na patelni, nawet na drugi dzień. 
  • Większa ilość ziemniaków można ugotować na Varomie. Należny wówczas do naczynia miksującego wlać 1000 ml wody i wydłużyć czas gotowania. 
  • Do ziemniaków polecam chłodnik litewski.  Buraczki można posiekać w Tm, a następnie dodać pokrojoną botwinkę. Całość ugotować w Tm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń