środa, 31 sierpnia 2016

Przecier pomidorowy (wariant 2)

Dużą ilość pomidorów przerabiam w podany niżej sposób. Zaleta tej metody jest to, że nie muszę stać i pilnować, żeby nie kipiało.

  •  dowolna ilość pomidorów (u mnie 10 kg)
  • po pół łyżeczki soli i cukru na każdy kilogram pomidorów

Wziąć około kilograma pomidorów, umyć, zalewać  gorącą wodą (tak na około 3 minuty. Z pomidorów zdjąć skórkę.

Pomidory przekroić na pół, włożyć do naczynia miksującego. Na naczynie miksujące założyć miarkę, rozdrobnić 10s/ obroty 8.

Zmiksowane pomidory przełożyć do dużego garnka, postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia.

Następną porcję pomidorów umyć, zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę, przekroić i wrzucić do garnka (już bez miksowania).

Gotować w garnku na wolnym ogniu około godziny (od czasu do czasu mieszając).

Do naczynia miksującego wkładać po kilogramie pomidorów (wybierając gęściejsze).

Na naczynie miksujące założyć miarkę, rozdrobnić 30s/ obroty 8. Dodać sól i cukier.



Gotować 10 min/Varoma /obr1. Zamiast miarki, na pokrywie naczynia miksującego umieścić koszyczek.

Przecier ponownie zmiksować  60 sek/obr. 9.

Gorący przecier przelać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń