niedziela, 21 sierpnia 2016

Sok pomidorowy (bez pestek)

  • około 5 kg dojrzałych pomidorów 
  • sól niejodowana kamienna
  • cukier
Pomidory podzielić na około kilogramowe porcje. Każdą porcję umyć, a następnie wkładać do naczynia, zalewać gotującą wodą, chwilę odczekać, zdjąć skórkę. Ostrym nożem wyciąć szypułki.

Do naczynia miksującego wrzucać po kilogramie obranych pomidorów, miksować około 10s/ obroty 5 (tak, żeby nie poprzecinać pestek).

Rozdrobnione pomidory umieszczać w dużym garnku. Dodać 3 płaskie łyżeczki soli i tyle samo cukru. Gotować około 45 minut (do rozgotowania).

Rozgotowaną masę pomidorową umieszczać partiami na sicie, przecierać.

Otrzymany po przetarciu sok przelać do czystego garnka, zagotować. Gorący sok nalewać do czystych, wyparzonych słoików, zakręcać.

Słoiki przekręcać do góry dnem, odstawić do wystudzenia.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Tak przygotowany sok nadaje się zarówno na zupę pomidorowa, jak i do wypicia (najlepiej prosto ze słoiczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń