piątek, 30 grudnia 2016

Makaron na samych żółtkach

  • 350 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli


Do naczynia miksującego włożyć 350 g mąki.

Dodać żółtka, sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieść 2 min/ interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.

Ciasto przełożyć na stolnice, uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

Stolnicę posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło.Ciasto pokroić.

Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń