niedziela, 15 stycznia 2017

Chałka

Przepis z książki "Kulinarne ABC". Pyszna !!!!

Chałka
  •   2 płaskie łyżeczki soli 
  • 550 g mąki chlebowej
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży około 8g
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
  • 300 g mleka
  • 1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
  •  Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. 
  • Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  • Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode
  • Ciasto włożyć do przygotowanej dużej miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi  swoją objętość (około 1 godz.).
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić. 
  • Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek Połączyć końcówki trzech wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blaszce, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut.) Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 
  • W osobnym naczyniu roztrzepać jajko.
  • Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 20 - 30 minut w temp. 180°C lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.  
  • Pozostawić do ostygnięcia.
WARIANTY
Po posmarowaniu wierzchu chałki roztrzepanym jajkiem, można ją posypać płatkami migdałów lub perłowym cukrem. Chałkę można tez pospać kruszonką.

Z podanej powyżej porcji robię dwie chałki.



2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń