piątek, 31 marca 2017

MAKARON z gęsimi jajami


  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja gęsie
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (dobrej jakości)
  • pół łyżeczki soli

    Do naczynia miksującego włożyć 500 g mąki.

    Dodać jajka, sól i olej. Zagnieść 2 min/ interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.

    Ciasto przełożyć na stolnice, uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

    Stolnicę posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić.

    Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń