wtorek, 6 czerwca 2017

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przepis pochodzi z książki KULINARNE ABC.




Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
  • 220 g mleka 
  •  40 g świeżych drożdży, pokruszonych 
  •  100 g cukru 
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  500 g mąki pszennej, plus dwie łyżki (opcjonalnie)
  • 80 g masła, miękkiego,w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • cztery łodygi rabarbaru (obrane i pokrojone na kawałki około 2 cm)

  1. Kruszonka:
    Do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia,włożyć do lodówki.
     
  2. Ciasto:
    Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, cukier wanilinowy, podgrzać 2 min 30 sekund/37ºC/obr. 1.

    Dodać mąkę, masło, jajko,żółtko i sól, wyrobić 2 min/ Dough mode . Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 duże łyżki mąki, wyrabiać dalej przez 1 min/ Dough mode.
  3.  
  4. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut (objętość ciasta powinna się podwoić).
  5.  
  6. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Formę do pieczenia około  (25x35x6 cm) natłuścić, odstawić.

    Ciasto rozłożyć w przygotowanej formie do pieczenia. Na cieście ułożyć przygotowany rabarbar. Kruszonkę zagnieść w rękach,aby powstały większe grudki, posypać nią ciasto. 

  7. Piec 30 min/150ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 20 minut. Kroić i podawać po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń