- 1000 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek lub masła
- szklanka kaszy jęczmiennej
Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól i oliwę z oliwek. Włożyć koszyczek, wsypać do niego kaszę jęczmienną, gotować 20 min lub wg czasu podanego na opakowaniu/ 100 stopni C/ obr. 4.
Kaszę przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana.
Kaszę można odgrzać w Thermomixie. Wystarczy wlać na do naczynia miksującego 400 g gorącej wody, wstawić koszyczek z ugotowaną wcześniej kaszą, nastawić 5 min/Varoma/ obr. 1,5.
W ten sam sposób można ugotować kaszę gryczaną i ryż.
Też mam TM i doceniam jego zalety:)Przepis prosty i fajnie wychodzi kasza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Izabela J.
Kasza i ryż rewelacja
OdpowiedzUsuń