W ten sam sposób, gotujemy zupę grochową.
- 70 g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebula, marchew, pietruszka, seler, por)
- 1250 g wody
- 1 kostka bulionu warzywnego, najlepiej wykonanego w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- pieprz mielony do smaku
- 2 liście laurowe
- 200 g kiełbasy
- 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- 1-2 łyżeczki majeranku, suszonego (do smaku)
Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić 5s/ obr. 5.
Dodać zmieloną soczewicę, wodę, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i pokrojoną kiełbasę. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 30 min./100 stopni/obr.2.
- Zamiast soczewicy można użyć grochu.
- Zamiast bulionu warzywnego, do zupy dodałam wywar, który powstał z pieczenia mięsa.
- Zupę podałam posypaną świeżymi listkami oregano.
zmielona soczewica |
Do zupy można dodać ugotowany makaron. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz