piątek, 7 sierpnia 2015

Przecier pomidorowy (wariant 1)

Zaczął się sezon pomidorowy.
  • 1000 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Pomidory umyć, zalać gorącą wodą, zdjąć skórkę.

Pomidory przekroić na pół, włożyć do naczynia miksującego. Na naczynie miksujące założyć miarkę, rozdrobnić 30s/ obroty 8. Dodać sól i cukier.


Gotować 30 min/Varoma /obr1. Zamiast miarki, na pokrywie naczynia miksującego umieścić koszyczek.

Przecier ponownie zmiksować  60 sek/obr. 9.

Gorący przecier przelać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.

UWAGI (dodane 11.08.2015 r.)
  •  Do momentu aż przecier się zagotuje, pilnuję urządzenia aby uniknąć jego zalania.
  • Jeżeli przecier zaczyna kipieć, wówczas zwiększyć obroty nawet do 4. Później stopniowo zmniejszać, aż do 1.


7 komentarzy:

  1. Co myślisz o zmniejszeniu z varoma na 100c. Na Varoma przez cały czas kipialo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  2. Czy cukier jest konieczny ?

    OdpowiedzUsuń
  3. I czy konieczne jest gotowanie aż pół godziny ? :) dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjnie w garnku gotowałam zawsze 🍅 40-60 minut. Pomidory muszą być ugotowane :)

      Usuń
  4. ja gotuje 10 minut zmiksowane, do 100stopni i wylew do słoikow

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń