wtorek, 27 października 2015

Gotowanie kaszy jęczmiennej

  • 1000 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek lub masła
  • szklanka kaszy jęczmiennej
Do naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól i oliwę z oliwek. Włożyć koszyczek, wsypać do niego kaszę jęczmienną, gotować 20 min lub wg czasu podanego na opakowaniu/ 100 stopni C/ obr. 4.
   
Kaszę przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana.



Kaszę można odgrzać w Thermomixie. Wystarczy wlać na do naczynia miksującego 400 g gorącej wody, wstawić koszyczek z ugotowaną wcześniej kaszą, nastawić 5 min/Varoma/ obr. 1,5.


W ten sam sposób można ugotować kaszę gryczaną i ryż.

1 komentarz:

  1. Też mam TM i doceniam jego zalety:)Przepis prosty i fajnie wychodzi kasza.
    Pozdrawiam Izabela J.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń